# Quantitative Aptitude Quiz for SBI / IBPS RRB 2018 Day 17

Q1.

**Rohit borrowedRs. 1200 at 12% PA .He repaid Rs. 500 at the end of 1 year. What is the amount required to pay at the end of 2**^{nd}year to discharge his loan which was calculated in CI**Q2.**

**Stokes gave a loan of Rs. 400 to Rashid and recovered it at the rate of Rs. Rs.100 each month for six months, commencing from the end of 1st month. What is the effective rate of simple interest per annum?**

a) 115%

b) 100%

c) 95%

d) 80%

e) 50%

**Q3. A man can swim at the rate of 12 km/hr in still water and rate of flow of river is 4 km/hr. A wooden log started to flow with the speed of river and man also started to swim downstream from same place and at same time. Man after covering 100 km downstream, returns and started to swim upstream. Man meet the wooden log at a distance of 𝑥from starting point. Find 𝑥**

**.**

(a) 50 km

(b) 60 km

(c) 80 km

(d) 85 km

(e) 90 km**Q4.**

**A shopkeeper has 12 kg of pure rice and 4 kg of impure rice. He mixes both type of rice but 4 kg of the mixture gets spoiled. If he again mixes 4 kg of impure rice to the remaining mixture and professes to sell rice at a profit of 20% on cost of pure rice. Then what is actual profit or loss percentage if cost of impure rice is 40% of cost of pure rice.**

(a) 400/19%

(b) 250/21%

(c) 250/19%

(d) 250/17%

(e) 500/19%
Q5.

**Two pipes A and B can separately fill a tank in 10 and 15 minutes respectively. A third pipe C can drain off 30 liters of water per minute. If all the pipes are opened, the tank can be filled in 10 minutes. What is the capacity of the tank?**A) 500litres

B) 370liters

C) 450liters

D) 320liters

E) None of these

Q6.

**Two pipes A and B can fill a cistern in 20 minutes and 30 minutes respectively. These pipes are opened alternately for 1 minute each, beginning with pipe A. In what time will the cistern be full?**A) 24minutes

B) 20minutes

C) 18minutes

D) 28minutes

E) None of these

Q7.

**A vessel contains 63 litres of a mixture of milk and water. The ratio of milk to water is 3:4. If 14 litres of mixture is taken out from that vessel and then 6 litres of water added to it,What will be the percentage of milk in the final mixture ?**A)40%

B)39%

C)38%

D)37%

E)None of these

Q8.

**A man sells two flats at the rate of Rs. 2 lakhs each. On one he gains 3% and on the other, he loses 3%. His gain or loss % in the whole transaction is**A) 9% loss

B) 2% loss

C) 3% loss

D) 25% loss

E) 16%loss

Q9.

**Nishu is standing on a railway bridge which is 180 m long. He finds that a train crosses the bridge in 20 seconds but himself in 8 seconds. Find the speed of the train?**A) 35 kmph

B) 54 kmph

C) 62 kmph

D) 70 kmph

E) None of these

Q10.

**Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction?**A) 12 sec

B) 18 sec

C) 14 sec

D) 25 sec

E) None of these

**Solution:**

**Q1. SOL: A**

CI at the end of 1

CI= 1344-1200 = 144

500 paid then remaining amount = 1344 – 500 = 844

At the end of 2nd year

844*[(1+(12/100)] =945.2

^{st}year = 1200 *( 1+(12 /100)) = 1344CI= 1344-1200 = 144

500 paid then remaining amount = 1344 – 500 = 844

At the end of 2nd year

844*[(1+(12/100)] =945.2

**Q2. SOL: B**

Principal = Rs.400 Amount = Rs 100 x 6 = Rs 600

Interest = Rs 600 - Rs 400 = Rs 200

Time = 6 months = 6/12 years

200= 400×1×𝑟/2×100

𝑟 = 440×100/400 =100%

**Q3. SOL: A**

Time taken will be same when both meet log will flow with speed of river flow so, 100/(12+4)+(100−𝑥)/(12−4)=𝑥/4

100/16+(100−𝑥)/8=𝑥/4

100+200−2𝑥/16=𝑥/4

1200−8𝑥=16𝑥

1200=24𝑥

𝑥=50 km**Q4. SOL: E**

Let cost of pure rice per kg is 10 Rs.

So cost of impure rice per kg is 4 Rs.

Total cost for the shopkeeper

= 12 × 10 + 4 × (4 + 4)

= 120 + 32

= 152 Rs.

Total selling price=10/100×120×16=192

Required percentage=40/152×100 =500/19%

**Q5. SOL: C**

1/10 + 1/15 – 1/x = 1/10

x = 15

15 * 30 = 450

x = 15

15 * 30 = 450

**Q6. SOL: A**

In 2 minutes the part of the cistern filled = [(1/20) + (1/30)] = (5/60) = (1/12)

:.(1/12) part of cistern is filled in 2 minutes

1 part of the cistern will be full in = (12×2) = 24 minutes

:.(1/12) part of cistern is filled in 2 minutes

1 part of the cistern will be full in = (12×2) = 24 minutes

**Q7. SOL: C**

Milk : 63 × (3/7) = 27lit

Water : 63 × (4/7) =36lit

Milk in 14 lit mixture = 14 × (3/7) = 6lit

New mixture = (63 – 14 + 6) = 55 lit

Milk in new mix = 27 – 6 = 21

% of milk in the mix = (21/55) × 100 = 38.18% = 38%

Water : 63 × (4/7) =36lit

Milk in 14 lit mixture = 14 × (3/7) = 6lit

New mixture = (63 – 14 + 6) = 55 lit

Milk in new mix = 27 – 6 = 21

% of milk in the mix = (21/55) × 100 = 38.18% = 38%

**Q8. SOL: A**

Explanation – Loss% = X^2/100=(3)^2/100 % =0.09%

**Q9. SOL: B**

Let the length of the train be x metres.

Then, the train covers x metres in 8 seconds (train is actually covering itself because length of man is very less compartable to train)and (x + 180) metres in 20 seconds.

equate speed in both case,s=d/t

∴ x/8 =( x + 180) / 20 ⇔ 20x = 8(x + 180) ⇔ x = 120.

∴ Length of the train = 120 m.

Speed of the train = [120/8]m/sec (convert to km/hr i.e x 18/5)

=[120/8] x 18/5kmph = 54 kmph.

Then, the train covers x metres in 8 seconds (train is actually covering itself because length of man is very less compartable to train)and (x + 180) metres in 20 seconds.

equate speed in both case,s=d/t

∴ x/8 =( x + 180) / 20 ⇔ 20x = 8(x + 180) ⇔ x = 120.

∴ Length of the train = 120 m.

Speed of the train = [120/8]m/sec (convert to km/hr i.e x 18/5)

=[120/8] x 18/5kmph = 54 kmph.

**Q10. SOL: A**

Speed of the first train = [120 / 10] m/sec = 12 m/sec.

Speed of the second train = [120 / 15] m/sec = 8 m/sec.

Relative speed = (12 + 8) = m/sec = 20 m/sec.

∴ Required time = (120 + 120) / 20 secc = 12 sec

Speed of the second train = [120 / 15] m/sec = 8 m/sec.

Relative speed = (12 + 8) = m/sec = 20 m/sec.

∴ Required time = (120 + 120) / 20 secc = 12 sec

Team AsppirantsNotes

**Follow us On Following Social Sites**

Aspirants Notes
Prepare for Banking, IAS,SSC,RRB,TNPSC and other Govt Exam and Insurance examinations with Daily Current Affairs and Quizzes and freejobalert.

Newer Posts
Newer Posts
Older Posts
Older Posts

## Comments