Quantitative Aptitude Quiz for SBI / IBPS RRB 2018 Day 19

Quantitative Aptitude Quiz for SBI / IBPS RRB 2018  Day 19

    Q1. A train of length (x + 30) m can cross a man standing on the platform in 12 sec and, it can pass a man who is moving at speed of 18 Km/hour in same direction that of train, in 15 sec, find the length of train.

    A 240 m
    B 270 m
    C 300 m
    D 360 m

    E None of these


    Q2. A, B and C can do a work individually in 12 days, 15 days and 20 days respectively. A, B and C together started the work and worked for 2.5 days and then B and C left the work. If A works for ‘x’ days after B and C left the work and the remaining work is completed by B alone after A has worked for x days, then find the value of ‘x’. The total work is completed in 9.4 days.

    A 2.25 days
    B 2.2 days
    C 2 days
    D 2.4 days
    E None of these


    Q3. A train crosses a bridge of length ‘x’ metres at the speed of 72 km/hr in 72.5 seconds. If the train crosses a man standing on the platform at the same speed in 32 seconds, then find the value of ‘x’.

    A 980 metres
    B 850 metres
    C 810 metres
    D 740 metres
    E None of these


    Q4. The cost price of ‘x’ litres of oil is Rs. 16/litre. If 2 litres of freely available water is mixed to the oil and the whole mixture is sold at the price of Rs. 15.2/litre such that there is no loss or profit, then find the value of ‘x’.

    A 32 litres
    B 28 litres
    C 33 litres
    D 36 litres
    E None of these


    Q5. The population of a village consisting of males and females is ‘x’. If the female population in the village is 45% and the difference between the male population and female population is 440, then find the value of ‘x’.

    A 4800
    B 4000
    C 4600
    D 4400
    E None of these


    Q6.Five years ago, the average age of Raj, Simran and Babuji was 31 years. At present, the average age of the family is reduced by 3 years and it was due to the birth of Raj and Simran’s son Shahrukh during the 5 year period. Find the present age of Shahrukh.

    A 5 years
    B 3 years
    C 2 years
    D 6 years
    E 4 years


    Q7. Difference between the compound interest and simple interest earned on a similar sum after two years is Rs.162. If in both the cases the interest rate was 9% p.a. then, find the principal amount invested in each interest scheme?

    A Rs. 5000
    B Rs. 15000
    C Rs. 18000
    D Rs. 20000
    E Rs. 22500


    Q8. Q8. The cost price of a book is Rs. 620. The shopkeeper sells the book at a profit of 15%. If the marked price of the book is Rs. 975 then find the difference between the selling price and the marked price of the book.

    A Rs. 245
    B Rs. 262
    C Rs. 284
    D Rs. 289
    E Rs. 277


    Q8. The cost price of a book is Rs. 620. The shopkeeper sells the book at a profit of 15%. If the marked price of the book is Rs. 975 then find the difference between the selling price and the marked price of the book.

    A Rs. 245
    B Rs. 262
    C Rs. 284
    D Rs. 289
    E Rs. 277


    Q9. The perimeter of a rectangular park is 142 m. If the difference between the length and the breadth of the park is 9 m then find the area of the rectangular park.

    A 1152 m
    B 1428 m
    C 1140 m
    D 1240 m
    E 1320 m
    D. 1240 m


    Q10. A can do a piece of work in 12 days, while B and C together can complete the work in 8 days. If A and C together can complete the work in 6 days, then find the time taken by B alone to complete half the work.

    A. 8 days
    B. 12 days
    C. 6 days
    D. 9 days
    E. None of these



    Solution: 

    Q1. SOL: C

    Let, the speed of train is ‘s’ m/s
    According to question,
            (x + 30)/12 = s
    And, (x + 30)/15 = s – 18 × (5/18)
    Therefore, comparing both equations, we get,
    (x + 30)/12 = (x + 30)/15 + 18 × (5/18)
    (x + 30)/12 = (x + 30 + 75)/15
    5x + 150 = 4x + 420
    5x – 4x = 420 – 150
    x = 270
    Therefore, length of train = 270 + 30 = 300 m


    Q2. SOL: D

    Let the total work be LCM of (12, 15 and 20) = 60 units
    Number of units of work completed by A in one day = 5 units
    Number of units of work completed by B in one day = 4 units
    Number of units of work completed by C in one day = 3 units
    Number of units of work completed by A, B and C together in one day = (5 + 4 + 3)
    = 12 units
    According to question,
    12 × 2.5 + 5x + 4(9.4 – 2.5 – x) = 60
    => 30 + 5x + 4(6.9 – x) = 60
    => 30 + 5x + 27.6 – 4x = 60
    => x = 60 – 57.6
    => x = 2.4 days

    Q3. SOL:  C

    Speed of train = 72 km/hr = 20 m/s
    Length of the train = 20 × 32 = 640 metres
    According to question,
    (640 + x) = 20 × 72.5
    640 + x = 1450
    x = 810 metres

    Q4. SOL: E
           
    According to question,
    16x = 15.2 (x + 2)
    => 16x = 15.2x + 30.4
    => 0.8x = 30.4
    => x = 38 litres 


    Q5. SOL:  D

    Given, total population of the village = x
    Female population = 45% of x = 0.45x
    Male population = 55% of x = 0.55x
    According to question,
    0.55x – 0.45x = 440
    => 0.1x = 440
    => x = 4400

    Q6. SOL: E

            According to question,
    Raj + Simran + Babuji = 31×3 = 93
    New Average = 31 – 3 = 28
    Therefore, after 5 years,
    (Raj+5) + (Simran+5) + (Babuji+5) + Shahrukh = 28 × 4 = 112
    Shahrukh = 112 – 15 – 93 = 4 years


    Q7. SOL: D

    Let the principal be P.
    Simple Interest for 2 years = P × 0.09 × 2 = 0.18P
    Compound Interest for 2 years = P [(1.09) – 1] = 0.1881P
    0.1881P – 0.18P = 162
    0.0081P = 162, P = Rs.20000


    Q8. SOL: B

    Selling price of the book = 115% of 620 = Rs. 713
    Required difference = 975 – 713 = Rs. 262

    Q9. SOL: D
           
    Let, the breadth of the park = x m
    Then, the length of the park = (x + 9) m
    So, 2 * (x + x + 9) = 142
    =>2 * (2x + 9) = 142
    =>4x + 18 = 142
    =>4x = 142 – 18
    =>4x = 124
    =>x = 31
    Therefore, the breadth of the park = 31 m
    And, the length of the park = 40 m
    So, area of the park = 40 * 31 = 1240 m2

    Q10.  SOL: B

    Let, the total work be LCM of (12, 8 and 6) = 24 units
    Number of units of work completed by A alone in one day = 24 ÷ 12 = 2 units
    Number of units of work completed by B and C together in one day = 24 ÷ 8 = 3
    units
    Number of units of work completed by A and C together in one day = 24 ÷ 6 = 4
    units
    Number of units of work completed by C alone in one day = 4 – 2 = 2 units
    Number of units of work completed by B alone in one day = 3 – 2 = 1 unit
    Required time taken to complete half the work = (24 ÷ 2) ÷ 1 = 12 days


    Team AspirantsNotes

    Follow us On Following Social Sites

    Follow Us On Facebook

    Follow Us On Twitterk

    Get live Free Job Alert

    Aptitude Bank/Insurance IBPS RRB QUANT-QUIZ Quiz SBI CLERK SBI PO

    Get Interesting Notes Every Day!

    • Get Notes and Job Alert that you have never known before
    • Be the first to know new things in the world of technology
    • Aspirants Notes To get daily free Notes for Banking, IAS,SSC,RRB,TNPSC and other Govt Exam and Insurance examinations with Daily Current Affairs and Quizzes and freejobalert in your Email, enter your email below

    0 Response to "Quantitative Aptitude Quiz for SBI / IBPS RRB 2018 Day 19"

    Post a Comment

    NOTES FOR THE READERS
    • Please leave a trace in accordance with the title of the article..
    • It is not allowed to promote goods or sell.
    • Do not include active links in comments..
    • Comments with active links will be automatically deleted
    • *Comment well, your personality reflects when commenting..

    Top Ad Articles

    Middle Ad Article 1

    Advertise Articles